Immortelle - az olasz szalmagyopár titkai – a halhatatlan bőrszépítő ereje

Az olasz szalmagyopár, más néven immortelle, egy különleges mediterrán növény, melynek illóolaját bőrregeneráló, gyulladáscsökkentő és öregedésgátló hatásai miatt alkalmazzák. Ismerd meg történetét, fő hatóanyagait és felhasználási lehetőségeit!

Szalmagyopár, curryfű, immortelle – a halhatatlan bőrszépítő

Ez a fészkesvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó, mediterrán, évelő csodanövény nem véletlenül kapta az immortelle, azaz halhatatlan elnevezést.

Virágzata szárítás után sem veszti el gyönyörű sárga színét, valamint maga a növény elképesztő regenerálódó képességgel rendelkezik: tűzvész után az elsők között hajt ki.

Latin neve, a Helichrysum a görög ‘helios’ (nap) és ‘chryos’ (arany) szavakból tevődik össze, utalva a napsárga virágzatra.

Levelei ezüstös színűek, keskeny lándzsa alakúak és erős curry illatot árasztanak. Bár az illata miatt curryfűnek is nevezik, nem része a curry fűszerkeveréknek.

Az olasz konyhában viszont fiatal hajtásait fűszerként használják. A legenda szerint, Napóleon még a tengeren hajózva, Korzika partjaitól távol is tudta, hogy szülőhazája közelében jár a szalmagyopár intenzív illatát érezve a levegőben.

Ma már nem csak Korzikán terem, hanem Európa számos országában termesztik és desztillálják csodálatos illóolaját, valamint kivonatokat készítenek belőle. 

Szalmagyopár, curryfű, immortelle – a halhatatlan bőrszépítő

Ez a fészkesvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó, mediterrán, évelő csodanövény nem véletlenül kapta az immortelle, azaz halhatatlan elnevezést.

Virágzata szárítás után sem veszti el gyönyörű sárga színét, valamint maga a növény elképesztő regenerálódó képességgel rendelkezik: tűzvész után az elsők között hajt ki.

Latin neve, a Helichrysum a görög ‘helios’ (nap) és ‘chryos’ (arany) szavakból tevődik össze, utalva a napsárga virágzatra.

Levelei ezüstös színűek, keskeny lándzsa alakúak és erős curry illatot árasztanak. Bár az illata miatt curryfűnek is nevezik, nem része a curry fűszerkeveréknek.

Az olasz konyhában viszont fiatal hajtásait fűszerként használják. A legenda szerint, Napóleon még a tengeren hajózva, Korzika partjaitól távol is tudta, hogy szülőhazája közelében jár a szalmagyopár intenzív illatát érezve a levegőben.

Ma már nem csak Korzikán terem, hanem Európa számos országában termesztik és desztillálják csodálatos illóolaját, valamint kivonatokat készítenek belőle. 

Az olasz szalmagyopár gyógyhatásai az ókorban

Gyógyhatásait már a görög Theophrastos is feljegyezte Historia Plantarum c. művében i.e. 3-2. században. Használatát mézzel keverve ajánlotta csípésekre és égési sérülésekre. Dioscorides (i.sz. 1. sz.), görög katonaorvos, a farmakognózia atyja is említést tesz róla a De Materia Medica c. híres művében: a virágzat borban való macerálását javasolja. Az így készült macerátum alkalmazható húgyúti problémákra, kígyóharapásra, sérvre. 

Az olasz szalmagyopár illóolaj modern felhasználása: bőr, keringés, idegrendszer

Napjainkban illóolaját elsősorban bőrregeneráló, gyulladáscsökkentő, és antibakteriális hatásai miatt alkalmazzák. Rendkívül népszerű az arcápoló krémekben, anti-aging kozmetikumokban való felhasználása, de seb- és hegkezelésre, allergiás bőrreakciókra és ekcémára is alkalmazható. Bőröregedés gátló hatását annak köszönheti, hogy gátolja a kollagenáz enzim működését, amely a kollagén lebontásáért felelős.  Értágító és görcsoldó hatása révén keringési panaszok, visszér vagy rozácea esetén is ajánlott külsőleg alkalmazható keverékekhez adagolni. Az idegrendszert kiegyensúlyozza: egyszerre nyugtatja és erősíti, így kiváló illóolaj a stressz okozta problémák kezelésére. Köptető hatással is rendelkezik.  

Jól kombinálható levendulával, gerániummal, kamillával, citrusokkal vagy rózsával.  

Bőrön csak hígítva használjuk, max. 0,5%-os hígítás javasolt. Mérsékelten irritáló. 

Az olasz szalmagyopár illóolaj modern felhasználása: bőr, keringés, idegrendszer

Napjainkban illóolaját elsősorban bőrregeneráló, gyulladáscsökkentő, és antibakteriális hatásai miatt alkalmazzák. Rendkívül népszerű az arcápoló krémekben, anti-aging kozmetikumokban való felhasználása, de seb- és hegkezelésre, allergiás bőrreakciókra és ekcémára is alkalmazható. Bőröregedés gátló hatását annak köszönheti, hogy gátolja a kollagenáz enzim működését, amely a kollagén lebontásáért felelős.  Értágító és görcsoldó hatása révén keringési panaszok, visszér vagy rozácea esetén is ajánlott külsőleg alkalmazható keverékekhez adagolni. Az idegrendszert kiegyensúlyozza: egyszerre nyugtatja és erősíti, így kiváló illóolaj a stressz okozta problémák kezelésére. Köptető hatással is rendelkezik.  

Jól kombinálható levendulával, gerániummal, kamillával, citrusokkal vagy rózsával.  

Bőrön csak hígítva használjuk, max. 0,5%-os hígítás javasolt. Mérsékelten irritáló. 

Az olasz szalmagyopár illóolajának fő komponensei és alfaji eltérései

Olasz szalmagyopár fő illó komponensei: α-pinén (22%), γ-kurkumén (10%), nerilacetát (6%), β-szelinén (6%), italidion I (5%), β-kariofillén (5%), italicén (4%), α-szelinén (4%), kariofillén-oxid (3%), limonén (2%), italidion III (2%)

Alfajok főbb illó komponensei:

  1. Helichrysum italicum subsp. italicum: nerilacetát (35-40%), γ-kurkumén (5-13%), limonén (5-7%), neril-propionát (5-7%), kurkumén (2-5%), italidion (3-5%), nerol (2-3%), italicén (2-3%) 
  2. Helichrysum italicum subsp. microphyllum: nerilacetát (39%), linalol (17%), nerol (15%), limonén (11%), neril-propionát (2%) 
Szögi-Tatár Bernadett

Szögi-Tatár Bernadett

Gyógynövénykutató biológus, táplálkozástudományi szakember, füvésznő, édesanya

Biológus-ökológus és táplálkozástudományi tanulmányai során mindig is a természetes anyagok, különösen a gyógynövények és illóolajok tudományos vizsgálata érdekelte.

Doktori kutatásában illóolajtartalmú gyógynövények fitoanalitikai vizsgálatával foglalkozik. Több éven át tanított gyógynövényismeretet az egyetemen.

Szívügye, hogy szakmailag hiteles információkat adjon át a gyógynövények és illóolajok biztonságos alkalmazásáról. Hisz abban, hogy a gyógynövények és illóolajok gyógyító ereje, a természetes ételek fogyasztása, a növényekkel és fákkal
való kapcsolódás által nem csak a természethez, de valódi önmagunkhoz is közelebb kerülhetünk.