You are currently viewing Farsangi időszak a mindennapokban

Farsangi időszak a mindennapokban

  • Post author:
  • Post category:Blog
  • Post comments:0 Comments

Farsangi időszak a mindennapokban

A farsang a paraszti világban a könnyedebb időszaknak számított. Vízeresztől kezdve a társasába járás időszakának is számított egész a böjt kezdetéig. Ekkor még elfogyasztották azokat az alapanyagokat, amelyek még frissek voltak: a disznótoros ételek, tartalmas levesek, tészták, fánkok.

A tavasz várás időszaka is volt, az új élet kibontakozása minden területen. Mint a természetben, mint  a családoknál. Ekkor volt rá alkalom, hogy a fiatalok ismerkedjenek, estleges lánykérések is megtörténjenek.

Manapság talán ebből az időszakból pár mozzanata maradt fent. Amit most kiemelnék, hogy testünket, lelkünket és elménket is könnyedén hangolhatjuk erre az időszakra még most is! Erre érdemes kellő figyelmet szentelnünk, és megérkezik ennek az időszaka is világukban.

A testünk még mindig a melegítő ételeket részesíti előnyben. Érdemes sütőben sült gyökérzöldségeket fogyasztanunk, amelyek földelnek minket, melegítik a belsőnket és ez által nyugtatják az idegrendszerünket!

Erre egy recept:

sárgarépa, fehérrépa, batáta, sütőtök, burgonya, cékla, vöröshagyma – mindet megtisztítjuk, feldaraboljuk

kakukkfű illóolaj (amit belsőleg is lehet használni!)

növényi olaj, só

csicseriborsó- főtt

 

Elkészítése:

A tepsink aljába teszünk kevés növényi olajt, rátesszük a feldarabolt zöldségeket, majd a kakukkfű illóolajat (max.1 csepp) és sózzuk. Az egészet jól összekeverjük és lefedve a sütőben 200 fokon sütjük. Amikor megpuhultak a zöldségek, akkor a csicseriborsót hozzákeverjük a zöldségekhez és még pár percig 220 fokon pirítjuk.

 

Talán ebben az időszakban jobban szeretjük az illóolajakat diffúzálni is az otthonunkban. Érdemes lehet kipróbálni a fűszeresebb illóolajakat is kipróbálni diffúzálva. Ilyen például a bazsalikom, kakukkfű, citromfű és citrus féléket. Szempont, hogy egy cseppel kezdjünk és figyeljük meg, hogy miként érezzük magunkat. Ahogy bátrabbak leszünk és kialakulnak az illataink erre az időszakra, akkor újabb szintekre tudjuk az öngondoskodásunkat emelni.

 

A farsangi időszak nagy sláger étele a fánk! Ebbe is könnyedén alkalmazhatjuk a megfelelő illóolajakat! Ha már gyakorlott fánkkészítők vagyunk, akkor ajánlom, hogy a kovásszal készült fánkokat is próbáljuk ki!

A fánk tésztájába a citrom, narancs, vanília illóolaj igazán harmonizáló ízeket tud varázsolni! Ha pedig a baracklekvárt szeretnék egy másabb megközelítésben elkészíteni, akkor ajánlom a nyers-vegán baracklekvárt!

Tudom, kicsit ijesztő lehet első olvasásra, de ha sikerül vegyszermentes aszalt barackot szereznünk, akkor érdemes az alábbi receptet kipróbálni!

 

Összetevők:

marék aszalt sárgabarack

citrom illóolaj (belsőleg is használható!)

víz

Elkészítése: a barackot beáztatjuk egy éjszakára vízbe. Másnap összeturmixoljuk annyi vízzel, hogy ellepje és hozzáadjuk az egy csepp illóolajat. Egy baracklekvár állagot kell, hogy kapjunk.

 

Végezetül egy plusz egy tippem: 3 héten keresztül érdemes galagonya kúrát tartanunk. Ekkor minden este fogyasszunk el egy csésze galagonya virágos hajtásából teát. Ez jót tesz a szívünk egészségének. A mellkasunkra kenjünk mandarin illóolajat napközben, a maradék illóolajat pedig inhaláljuk be a tenyerünkből.

 

 

Vélemény, hozzászólás?